Back to Exhibitions

STĂRI ABSTRACTE de Alina Cociere

02 Mar 2023 - 02 Apr 2023

„STĂRI ABSTRACTE de Alina Cociere” este prima expoziție din seria „Window to Europe”, gândită pentru 2023, de Asociația pentru cultură și arte Arbor. Vorbim despre prezentarea artiștilor plastici originari din Republica Moldova, care și-au început cariera în anii ’80 – ‘90, când s-au produs schimbări de mare impact în Europa de Est, iar unii dintre ei au ales drumul migrației. S-au angajat astfel pe drumul afirmării în țări unde artistul de bucură de un statut bine definit, dar și de o siguranță socială care-i permite să-și dedice energia proiectelor artistice. Programul expozițional „Window to Europe” va prezenta nu doar creația artiștilor invitați, în mare necunoscuți pentru publicul român, ci și biografia lor profesională și rețeta reinventării în țările de adopție.

Alina Cociere s-a născut la Chișinău, într-o familie de medici. A făcut liceul și colegiul de artă plastică, apoi Institutul de Stat de Artă Academică V.I. Suricov din Moscova, care a pregătit-o pentru o carieră academică la Institutul de Artă din Chișinău. Deși formată într-un sistem auster și de factură social-realistă, unde orice abatere de la programul de studiu era penalizată, pictorița alege, totuși, după absolvire, să renunțe la arta figurativă, în care nu se regăsea. Odată cu deschiderea granițelor, după ‘89,  Alina decide să se stabilească în Franța, unde locuiește și lucrează până-n prezent.

Expoziția „STĂRI ABSTRACTE de Alina Cociere” prezintă pânze din diferite perioade de creație ale artistei, cartografiind întregul ei univers plastic. Pictura Alinei, lipsită de cadrul formal al figurativului, reflectă pe deplin năzuința spre libertatea expresiei și cunoașterea de sine.

Impactul picturilor Alinei Cociere este puternic. Culoarea, ritmul, compoziția creează senzația unei confesiuni originale, un veritabil autoportret emoțional.

Privindu-i picturile înțelegi cum abstractul concentrează la maximum esența vieții, rămânând, în același timp, simplu și complex, combinând imediat două dintre cele mai puternice procese spirituale – contemplația și meditația.”

Natația Șmurgun, jurnalist cultural

Pentru o mai bună cunoaștere a pictoriței Alina Cociere vă invităm să citiți interviul „Puterea abstracției: perspectiva Alinei Cociere”, luat de jurnalista Natalia Șmurgun pentru Asociația Arbor.

Arbor.art.room

str. Transilvaniei, nr. 11, sector 1, București

„STĂRI ABSTRACTE cu Alina Cociere”

Vernisaj: 02.03.2023, orele 17:00 – 21:00

Perioadă de vizitare: 03.03.2023 – 02.04.2023

Închis               │ luni – miercuri

17:30 – 19:30  │ joi – vineri

12:00 – 18:00  │ sâmbătă – duminică

  • Date: 02 Mar 2023 - 02 Apr 2023
  • Location:Arbor.art.room Bucharest
  • Curators:Victoria Nagy Vajda