Go to all Exhibitions

„Albinele Mării Negre” de Vasile Rață

27 Apr 2023 - 28 May 2023

Vasile Rață, „artistul abracadabrant“,  revine cu o  nouă expoziție de artă conceptuală la Arbor.art.room

„Albinele Mării Negre” de Vasile Rață este a doua expoziție din seria ,,Window to Europe” de la Arbor.art.room, care-și propune ca de-a lungul acestui an să promoveze artiști cu rădăcini basarabene, care și-au început cariera la sfârșitul anilor ’80 și începutul anilor ’90. Acela a fost momentul prăbușirii cortinei de fier și al  deschiderii de noi oportunități în spațiul occidental.

Vasile Rață, un artist format la Chișinău, Moscova, București și Milano, s-a remarcat prin opțiunea pentru teme ardente ale actualității, care țin de dinamica socială. Pornind de la ideea că artistul este o voce a cetății, o oglindă lucidă și sensibilă a lumii, Vasile Rață își gândește arta ca pe o luare de poziție față de evenimentele zilei. Privirea lui se oprește și asupra celor mai banale, modeste instantanee ale cotidianului, în căutarea umanității și a frumuseții.

Lucrează cu materiale ,,sărace” pe care le transfigurează cu dezinvoltură: maculatură, rotițe, cutii și flacoane, obiecte de uz casnic (printre care pâlniile, din care și-a format o adevărată colecție), instrumente și materiale de construcție. Această abilitate creatoare ne trimite cu gândul la mișcarea artistică – arte povera, răspândită în Italia la mijlocul anilor 1960, care punea în discuție și recalibra ideea de frumos. Deloc neglijabile sunt și uleiurile sale pe pânză de in sau desenele care amintesc de caietul unui inventator de obiecte abracadabrante.

Despre „Albinele Mării Negre”

În expoziția „Albinele Mării Negre” Vasile Rață explorează tensiunea și conflictul dintre oameni și natură, dar și conflictele interetnice. Sursa de inspirație inițială a fost un peisaj cu stupi abandonați de pe câmpurile din vecinătatea Mării Negre, din România și Bulgaria. Acest peisaj dezolant dialoghează azi cu noul peisaj ucrainean, cel al caselor părăsite și a comunităților despărțite și strămutate din calea războiului.

Dezvoltând ideea acestui proiect artistic, prin documentare, identificarea obiectelor-simbol și reflecție Vasile  Rață vine la final către public cu propria sa soluție salvatoare pentru albine și omenire, cel puțin din perspectiva artei. Este vorba despre „Stupina plutitoare”, o uriașă lucrare de peste 6 metri, un fel de Arcă a lui Noe, care va purta pe durata timpului nefavorabil stupii abandonații care să fie repopulați odată cu ivirea primei ,,ramuri de măslin”.

Despre Vasile Rață și Asociația pentru cultură Arbor

Relația galeriei Arbor cu artistul Vasile Rață a început în aprilie 2021, odată cu deschiderea expoziției „Ecouri”, care prezenta frânturi din diverse serii realizate de artist pe timpul pandemiei. Atunci vedeta expoziției a fost un misterios „SUBTERIN“ (o mașinărie de mers pe sub pământ), care câteva luni mai târziu avea să câștige Marele Premiu la Bienala Internațională de Arte 2021 din Chișinău, fiind inclusă în colecția Muzeului Național de Arte al Moldovei. În 2022, Arbor s-a numărat printre sponsorii expoziției personale „reFLUX” de la Muzeul de Artă din cadrul Complexului Muzeal Național „Moldova”, Palatul Culturii din Iași, și a contribuit la publicarea catalogului cu ultimele lucrări ale artistului. Acesta va putea fi consultat și de vizitatorii de la București, în speranța că expoziția „Albinele Mării Negre” va avea ecouri la fel de puternice.

 

Arbor.art.room

str. Transilvaniei, nr. 11, sector 1, București

„Albinele Mării Negre” de Vasile Rață

Vernisaj: 27.04.2023, orele 16:00 – 21:00

Perioadă de vizitare: 28.04.2023 – 28.05.2023

Închis              │ luni – miercuri

17:30 – 19:30 │ joi – vineri

12:00 – 18:00 │ sâmbătă – duminică

  • Date: 27 Apr 2023 - 28 May 2023
  • Location:Arbor.art.room Bucharest
  • Curators:Victoria Nagy Vajda