Go to all Exhibitions

VR V.R.C. Atelier ’85

28 Oct 2020 - 28 Oct 2050

Reconstrucția atelierului Valentinei Rusu Ciobanu în realitate virtuală s-a bazat pe imaginile din filmul documentar „Confesiune “, 1985, de Mircea Chistrugă, producție a studioului Moldova Film.

Atelierul virtual păstrează mărturia locului și a ambianței în care pictorița Valentina Rusu Ciobanu a creat cele mai importante lucrări de artă ale sale, în prezent parte din colecțiile muzeelor din Republica Moldova, precum și din colecții private.

Pentru reconstrucția atelierului, echipa proiectului a lucrat 150 de zile, timp în care s-au studiat materialele documentare ale atelierului din anul 1985, s-au identificat lucrări, obiecte și piese de mobilier, precum și poziționarea acestora în atelierul acelui an. Conform releveului, atelierul a fost reconstruit la scara 1:1. Prin tehnologia fotogrametriei, s-au realizat și prelucrat peste 12.000 de fotografii, pe baza cărora a fost reconstruit în 3D întregul conținut al atelierului. A urmat panotarea  VR a lucrărilor și amenajarea atelierului, procesul fiind finalizat prin exportarea materialului creat pe aplicația VR Oculus Quest și pe platforma web GL, pentru a putea fi accesat pe calculatoare cu browsere moderne.

Echipa proiectului:

Victoria Nagy Vajda, manager proiect

Anastasia Gurschi, curator, cercetător

Iurie Foca, fotograf

Dmitry Vrubel, Artemij Vrubel, Victoria Timofeeva, VRTIM TEAM Berlin

 

Cum să navighezi în atelierul VR

Atelierul virtual este disponibil în browser web și poate fi vizualizat pe computer desktop sau laptop. Pentru că atelierul V.R.C. reprezintă o construcție voluminoasă (1 GB), se recomandă accesarea acestuia de pe calculatoare de ultimă generație.

Pentru a vă bucura pe deplin de experiența oferită de realitatea virtuală, vă recomandăm sistemul VR Oculus Quest. De pe telefonie mobilă, expozițiile VR nu sunt disponibile.

Instrucțiuni: Utilizați tastele săgeată și mouse-ul / trackpad-ul pentru navigare în interiorul expoziției VR. Pentru a ieși, apăsați de două ori tasta ESC.

Reconstrucția atelierului Valentinei Rusu Ciobanu în realitate virtuală face parte din proiectul cultural „Valentina Rusu Ciobanu. O sută de ani de la naștere“, realizat de Asociația pentru Cultură și Arte Arbor în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Fundația SANTAVINERE din Chișinău și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Expo Arte, Swiss Cooperation in Moldova. Proiectul s-a bucurat de o strânsă colaborare cu Arhivele Naționale ale României ‒ Iași, Moldova Film, Muzeul Național de Artă al Moldovei, Muzeul de Artă din Bender, Muzeul Național de Literatură „M. Kogălniceanu“, Muzeul Național de Istorie a Moldovei, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu“ – Chișinău, Rivulet Studio, VRTIM TEAM și Calvert Journal.

  • Date: 28 Oct 2020 - 28 Oct 2050
  • Location:VR on Theopen-art.com
  • Curators:Anastasia Gurschi, Victoria Nagy Vajda

Add Your Comment

The Open Art © 2020. All Rights Reserved