Back to Exhibitions

Valentina Rusu Ciobanu. Un veac de singurătate

28 Oct 2020 - 29 Nov 2020

Valentina Rusu Ciobanu este un geniu al picturii din Basarabia, o pictoriță care se bucură de un profund respect și o mare iubire în Republica Moldova. Cu toate acestea, Valentina Rusu Ciobanu este un nume cvasi-necunoscut în România. Până în luna octombrie a anului 2020, când, în ziua de 28, artista, care trăiește la Chișinău, va împlini vârsta de 100 de ani.

Născută în Regatul României, pe 28 octombrie 1920, Valentina Rusu Ciobanu și-a făcut studiile la Academia de Arte Frumoase de la Iași, în clasa pictorului Jean L. Cosmovici și a asistentului său, viitorul celebru pictor român Corneliu Baba. Tot în acel timp, viitorul soț al pictoriței, Glebus Sainciuc, studia la Facultatea de Arhitectură a Politehnicii din București, iar fratele Valentinei, Victor Rusu Ciobanu, s-a refugiat la București în 1944, unde a activat până la moarte ca artist. Deși toate aceste evenimente par să se lege de București, Istoria a așteptat o sută de ani ca să prezinte publicului bucureștean prima expoziție personală a valoroasei artiste Valentina Rusu Ciobanu, în cadrul proiectului cultural „Valentina Rusu Ciobanu. O sută de ani de la naștere“.

Opera Valentinei Rusu Ciobanu s-a cristalizat într-o perioadă istorică foarte complicată: război, ocupație militară, foamete, schimbarea regimului politic și pretențiile absurde ale regimului comunist, când unui artist i se dicta cum să deseneze, după cum își amintește pictorița: „Ce ne rămânea de făcut nouă, celor «înarmați» cu pensule? Am fost nevoiți să acționăm, pentru a păstra acea picătură de viață în artă, fără de care ne-am fi stins. Ne-am refugiat în ateliere, dar nu ne-am izolat de societatea turbulentă, pe cale de a deveni dementă; astfel ne-am păstrat o celulă vie, din care să se poată dezvolta un organism sănătos în vremuri mai prielnice“.

Pentru a reduce din nedreptățile Istoriei și ale lipsei de acțiune a autorităților și instituțiilor culturale de pe ambele maluri ale Prutului, Asociația pentru cultură și arte Arbor invită bucureștenii să vadă primele două expoziții personale ale Valentinei Rusu Ciobanu în România. Astfel, de ziua centenarului artistei, 28 octombrie 2020, la Arbor.art.room (28 octombrie – 29 noiembrie 2020) va fi expusă o selecție de lucrări alese să definească „un veac de singurătate“, inspirat din viața artistei în Republica Moldova, iar pe 5 noiembrie 2020, la Palatul Suțu – Muzeul Municipiului București (5 – 29 noiembrie 2020), va fi deschisă expoziția aniversară, care include lucrări de pictură și grafică din întreaga activitate artistică a Valentinei Rusu Ciobanu.

La Palatul Suțu, în două săli generoase de la etajul 1, se vor putea vedea peste 60 de lucrări de o valoare excepțională, pictură și artă grafică, selectate chiar din atelierul artistei. Unele lucrări vor fi expuse pentru prima dată în spațiul public, fiind recuperate din atelierul artistei după mai bine de 50 de ani de ascundere a lor. Printre acestea se numără și „Triplul portret al compozitorilor Alexei Stârcea, Vasile Zagorschi și al cântăreței Valentina Savițkaia“ (1963), lucrare restaurată cu sprijinul dnei Victoria Nagy Vajda, președinta Asociației pentru cultură și arte Arbor.

La Arbor.art.room, în expoziția anexă, se vor putea vedea 11 lucrări de pictură, selectate din atelierul Valentinei Rusu Ciobanu, o selecție care face o trimitere îndrăzneață la capodopera scriitorului columbian Gabriel García Márquez, „Un veac de singurătate“. Pentru curatoarea expoziției, dna Victoria Nagy Vajda, Republica Moldova amintește de Macondo, o metaforă a unui stat cu o modernitate întârziată, iar moldovenii seamănă cu rătăcitorii confrați conduși de José Arcadio Buendía. Vorbim despre cei 100 de ani scurși de la Marea Unire din 1918, când Basarabia a avut șansa să se reintegreze în spațiul cultural și politic românesc, și despre această „singurătate“, în raport cu România (mai mult sau mai puțin Mare), a tărâmului dintre Prut și Nistru. La fel ca și romanul „Un veac de singurătate“, lucrările selectate în expoziția anexă sunt realizate în a doua jumătate a anilor ’60 și se remarcă prin farmecul viziunii „naive“ și prin laconismul mijloacelor de expresie. Compozițiile din această selecție de lucrări capătă conotații enigmatice, care amintesc de metaforele copilăriei, iar privitorul este invitat să intuiască legătura operelor Valentinei Rusu Ciobanu cu episoadele romanului „Un veac de singurătate“.

În cadrul expozițiilor, va fi lansat un catalog-album expozițional, care, pe lângă imaginile cu opera artistei, include texte despre viața și opera sa, precum și interviuri exclusive oferite de Valentina Rusu Ciobanu. Tot în cadrul expozițiilor, va fi lansat un material video interactiv despre viața și creația Valentinei Rusu Ciobanu, pe un interval de o sută de ani: 1920-2020, care va ajuta publicul să descopere povestea și contextul creației maestrei artei basarabene.

Proiectul „Valentina Rusu Ciobanu. O sută de ani de la naștere“ va prezenta în premieră absolută atelierul virtual al Valentinei Rusu Ciobanu, realizat în „realitatea virtuală“ (VR), o reconstrucție identică cu realitatea pe baza materialelor documentare din anul 1985. Vizitatorii Muzeului Municipiului București – Palatul Suțu și ai spațiului Arbor.art.room vor putea intra în atelierul VR cu ajutorul echipamentelor VR – Oculus Quest (conform orarului și condițiilor stabilite de organizatori) sau vor putea accesa atelierul VR de pe calculatorul personal, atelier găzduit de prima platformă de expoziții de artă VR din România și Republica Moldova, www.theopen-art.com. Dorim să accentuăm asupra faptului că este primul atelier VR al unui artist român, asemenea reconstrucții virtuale fiind realizate de către cele mai importante instituții muzeale din lume (de exemplu, Tate a reconstruit în VR ultimul atelier parizian al lui Amedeo Modigliani: https://www.tate.org.uk/…/modigliani-vr-ochre-atelier).

Proiectul „Valentina Rusu Ciobanu – o sută de ani de la naștere“ a prevăzut și o componentă de cercetare și inventariere a atelierului artistei, în urma căruia s-au digitalizat, prin fotografiere, peste 500 de lucrări de pictură, schițe sau desene mai elaborate. Au fost scanate în jur de 1.500 de schițe și însemnări ale artistei, fotografii, diverse acte, articole din ziare despre creația Valentinei Rusu Ciobanu și interviuri, pliante ale expozițiilor la care a participat, cărți poștale cu reproduceri semnate de artistă. Toate aceste materiale vor constitui baza unei monografii complete despre viața și opera pictoriței Valentina Rusu Ciobanu, la care Asociația pentru cultură și arte Arbor speră să înceapă munca cât de curând, dorindu-și ca de publicarea monografiei să se ocupe o importantă editură din România, în căutarea căreia se află acum.

Pe data de 30 iunie 2020, cu prilejul apropiatului centenar al Valentinei Rusu Ciobanu, a fost semnat de către Președintele României, domnul Klaus Werner Iohannis, decretul pentru decorarea pictoriței cu Ordinul „Meritul Cultural“, în grad de Mare Ofițer, Categoria C – „Artele Plastice“. Pentru arta românească contemporană acesta este un moment istoric extrem de important, care certifică nu numai recunoașterea oficială de către statul român a meritelor unei mari artiste din stânga Prutului, ci și recunoașterea valorii excepționale a școlii de pictură de la Chișinău și a prezenței incontestabile a acesteia în variatul spațiu cultural românesc. Propunerea pentru acordarea înaltei distincții a fost făcută de doamna Maia Sandu și susținută de Asociația pentru cultură și arte Arbor și de Muzeul Municipiului București.

Echipa proiect „Valentina Rusu Ciobanu. O sută de ani de la naștere“:
Victoria Nagy Vajda, manager de proiect
Elena Olariu, curator și coordonator proiect expozițional Palatul Suțu
Anastasia Gurschi, curator, coordonator proiect Arbor Chișinău
Constantin I. Ciobanu, istoric de artă
Alexandra Manole, istoric de artă
Iurie Foca, fotograf
Tudor Codre Isac, fotograf
Paula Erizanu, comentator cultural
Doinel Tronaru, comentator cultural
Aliona Ciobanu, designer, ilustrator
Ana Florea, regizor, Rivulet Studio
Dmitry Vrubel, responsabil VR, VRTIM TEAM
Cu participarea extraordinară a domnului Lică Sainciuc

Evenimentele „Valentina Rusu Ciobanu – o sută de ani de la naștere“ sunt organizate sub patronajul doamnei Maia Sandu, fost premier al Republicii Moldova și candidat la alegerile prezidențiale din 1 noiembrie 2020.

Proiectul cultural dedicat Valentinei Rusu Ciobanu este realizat de Asociația pentru Cultură și Arte Arbor în parteneriat cu Muzeul Municipiului București, Fundația SANTAVINERE din Chișinău și cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național, Primăria Municipiului București prin Centrul Cultural Expo Arte, Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare. Proiectul s-a bucurat de o strânsă colaborare cu Arhivele Naționale ale României ‒ Iași, Moldova Film, Muzeul Național de Artă al Moldovei, Muzeul Național de Literatură „M. Kogălniceanu“, Biblioteca Națională a Republicii Moldova, Biblioteca Municipală „B.P. Hasdeu“ – Chișinău, Rivulet Studio, VRTIM și Calvert Journal.

Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național și a Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC). AFCN și SDC nu sunt responsabile de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.

Arbor.art.room
Str. Transilvaniei, nr. 11, sector 1
Program vizitare:
28.10 – 29.11.2020
Marți – Duminică: 12.00 – 20.00
Pentru vizionare atelier VR vă rugăm să solicitați o programare pe info@theopen-art.com.

Muzeul Municipiului București – Palatul Suțu
Bd. I.C. Brătianu, nr. 2, sector 3
Program vizitare:
5 – 29.11.2020
Miercuri – Duminică: 10.00 – 18.00

  • Date: 28 Oct 2020 - 29 Nov 2020
  • Location:Arbor.art.room
  • Curators:Anastasia Gurschi, Victoria Nagy Vajda