Back to Exhibitions

VR Omagiu Limbii Române: scriitori basarabeni în opera artistei Valentina Rusu Ciobanu

31 Aug 2020 - 31 Aug 2021

De sărbătoarea LIMBII ROMÂNE, Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” de la Chișinău inaugurează expoziția virtuală Omagiu Limbii Române: scriitori basarabeni în opera artistei plastice Valentina Rusu Ciobanu.

Portretele scriitorilor basarabeni ocupă un loc aparte în creația Valentinei Rusu Ciobanu, de la a cărei naștere, în toamnă, se vor împlini 100 de ani. Expoziția include un număr important de lucrări, care, în majoritate, fac parte din Fondul de Artă Plastică al Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” de la Chișinău și al Muzeului Național de Arte al Moldovei. Această expoziție virtuală a pictoriței basarabene are o dublă dedicație. Este un omagiu adus LIMBII ROMÂNE, sărbătorită anual, la nivel național, în 31 august, pe ambele maluri ale Prutului, și un elogiu adus Valentinei RUSU COBANU. În expoziție sunt incluse portretele scriitorilor români din Basarabia care au contribuit, în măsură diferită, în  perioade și cu metode diferite, la păstrarea și dezvoltarea limbii române în stânga Prutului și la afirmarea valorilor naționale românești. Cele 25 de lucrări de artă ale scriitorilor portretizați și un autoportret al Valentinei Rusu Ciobanu sunt însoțite de imagini ale cărților semnate de ei, de citate din opera lor, dedicate limbii și literaturii române. Referințele temporale incluse în operele de artă plastică și cele literare cuprind o perioadă amplă, anii 1954-2020.

Vă invităm să vizionați prima expoziție virtuală a celei mai talentate artiste basarabene, care lasă ca moștenire un patrimoniu de o valoare incontestabilă, plină de geniu și semnificație spirituală pentru spațiul cultural românesc!

Chișinău, 2020

 

Expoziția de artă Omagiu Limbii Române: scriitori basarabeni în opera artistei Valentina Rusu Ciobanu a fost realizată prin strânsa colaborare a echipelor Muzeului Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu” și Arbor Institute for Culture.

Curatori: dr. habil. Maria Șleahtițchi, Director, Muzeul Național de Literatură „Mihail Kogălniceanu”, Victoria Nagy Vajda, fondator Arbor Institute for Culture

Coordonator proiect: Anastasia Gurschi

Muzeografi: Tamara Malanețchi, dr. critic literar Lucia Țurcanu

Istoric de artă: Constantin I. Ciobanu

Fotograf: Iurie Foca

Design: Dmitry Vrubel, Victoria Timofeeva, Artemiy Vrubel (VRTIM)

Dorim să mulțumim familiei Lupan pentru sprijinul oferit!

How to explore VR exhibitions

The virtual art exhibition is available in web browser and can be viewed on any desktop or laptop computer. To fully enjoy and experience the exhibition in Virtual Reality, we recommend a VR system. For mobile users, the VR exhibition is not yet available, but you can explore the artist’s portfolio.

Instructions: Use the arrow keys and the mouse/trackpad for navigation inside the VR exhibition. To exit press twice the ESC key.

  • Date: 31 Aug 2020 - 31 Aug 2021
  • Location:VR
  • Curators:Maria Șleahtițchi & Victoria Nagy Vajda
  • Duration:12 months

Add Your Comment

The Open Art © 2020. All Rights Reserved