Go to all Exhibitions

ANIMAL IN ME. NADYA IZOSIMOVA

30 Sep 2022 - 30 Oct 2022

Nadya Izosimova, născută pe malul Nistrului, la Bender (Tighina), în 1988, expune la Arbor.art.room de Noaptea Albă a Galeriilor.

E prima expoziție a tinerei artiste la București, concepută ca o expoziție-manifest, gândită în jurul unei serii de lucrări, intitulate „Animalul din mine”. Vorbim despre pictură figurativă și abstractă, concentrată în jurul unor imagini arhetipale cu animale și peisaje, și despre video-performance, o formă de artă care-o transformă pe artistă, după cum ea însăși mărturisește, „într-un nerv plin de energie arzătoare” care o face să trăiască din plin momentul creației sub ochii publicului. Dacă pictura din această serie se inspiră din ilustrațiile pentru copii, din graffiti și arta primitivă, performance-ul trece de la forma de protest ludic la nevoia de manifestare a fragilității și a smereniei în fața adevărului personal.

Prin expoziția „Animalul din mine”, Nadya Izosimova trasează o cale de depășire a obstacolelor care-i bruiază actul de creație. Prin artă Nadya vorbește despre emoții mai puțin avuabile, ca mânia și durerea înăbușită, dar și despre sexualitate, imperfecțiune, vulnerabilitate și despre dorința de-și recâștiga dreptul legitim la viață.

Nadya Izosimova s-a născut într-o familie de ingineri, cu părinți interesați de cultură. Dintotdeauna i-a plăcut să deseneze, deși inițial nu s-a gândit c-o să devină artistă. La început artiștii îi păreau niște ființe cerești, oameni nepractici, nepotriviți vieții obișnuite imaginate de ea: aceea a oamenilor cu picioarele pe pământ. Nu vedea arta ca pe o profesie, iar faptul că în prezent este artistă i se pare că se datorează purei întâmplare. Inspirată de trendul industriilor creative, dă la Facultatea de Arte Plastice și Design a Universității Pedagogice „I. Creangă” din Chișinău, la specialitate design grafic. Programa complexă de de studiu, care includea pictură, grafică, ceramică, o ajută să înțeleagă că tot ceea ce o o motivează, o împlinește și-i oferă o perspectivă este arta.

În prezent, Nadya Izosimova este recunoscută ca o artistă de succes a generației tinere de artiști basarabeni, iar pe lângă artele plastice, practică performance-ul și dansul contemporan.

 

Arbor.art.room

str. Transilvaniei, nr. 11, sector 1, București

ANIMAL IN ME. NADYA IZOSIMOVA

Vernisaj: 30.09.2022, orele 18:00 – 22:00

Perioadă de vizitare: 01.10.2022 – 30.10.2022

Închis             │ luni – miercuri

17:00 – 19:00 │ joi – vineri

12:00 – 18:00 │ sâmbătă – duminic

  • Date: 30 Sep 2022 - 30 Oct 2022
  • Location:Arbor.art.room Bucharest
  • Curators:Victoria Nagy Vajda