Back to all Post

WILDERNESS, peisaje suprarealiste de Iulian Cristea expuse la Arbor

Tânărul sculptor Iulian Cristea va expune la Arbor.art.room în perioada 24 noiembrie – 20 decembrie , încheind astfel activitatea Arbor din 2022.

WILDERNESS, peisaje suprarealiste de Iulian Cristea este concepută ca o cercetare despre o lume abandonată, lipsită de prezența omului. Vorbim despre desene de grafică, instalații cu componente ready-made și sculptură, realizate în cadrul unui proces creativ în care impulsul e aleatoriu. În pustietatea consemnată fără premeditate de Iulian Cristea, spectatorul lumii reale va identifica forme amorfe de organisme, bizare pentru ochiul uman, alături de unele semne ale civilizației, sub forma unor construcții sau obiecte abandonate.

Pentru pregătirea acestei expoziții artistul a fost preocupat de cuantificarea imaginației, filtrarea și abstractizarea estetică a unor peisaje metafizice. Pornind de la o linie desenată pe o bucată mică de hârtie, imaginea continuă prin multiple desene, coagulându-se într-o compoziție care înglobează toate aceste fragmente instinctive. Necunoscutul în care se lansează artistul în momentul începerii procesului creativ este continuu alimentat de emoții, suspans și surpriza realizării finale.

Compozițiile incongruente realizate de Iulian Cristea produc efecte neliniștitoare asupra privitorului. Acesta este invitat să sondeze peisajele misterioase, să-și imagineze o versiune a Terrei nepopulate, abandonate și să chestioneze absența omului.

Expoziția lui Iulian Cristea încheie, așadar, un an dedicat de asociația Arbor promovării tinerelor talente originare din Republica Moldova. Calendarul evenimentelor a fost afectat de izbucnirea războiului din Ucraina, o dramă în fața căreia e importantă solidaritatea tuturor. Astfel, pe lângă vernisajele tinerilor artiști basarabeni Daniel Cauia, Nadya Izosimova și Iulian Cristea, Arbor a organizat alte două expoziții care-au luat pulsul istoriei: „Suflet rănit” a artistei din Ucraina, Olga Kovtun, o inițiativă în sprijinul artiștilor ucraineni, și „Rememorarea copilăriei, mărturiile deportaților basarabeni”, o călătorie documentar-istorică (organizată în parteneriat cu Muzeul Național de Istorie a Moldovei) despre deportări, o temă din păcate din nou actuală.

 

Un articol de Petre Ivan|23 noiembrie 2022

WILDERNESS, peisaje suprarealiste de Iulian Cristea expuse la Arbor

The Open Art © 2020. All Rights Reserved