Back to all Post

Expozițiile de artă contemporană românească în timp de criză

Arta a supraviețuit cu greu în pandemie, dar anul 2020 n-a reușit să o răpună.
Dimpotrivă, artiștii au știut cum să se adapteze și să continue să creeze și să expună.
Iată cum a arătat acest an în galeriile de artă care au mai apucat să fie deschise.
Expozițiile de artă contemporană românească în timp de criză

Lucian Muntean
Data: 02/01/2021
Anul 2020 s-a dovedit a fi unul atipic; pandemia a generat probleme care au afectat toate societatea, nu în ultimul rând cultura. Din cauza restricțiilor impuse au fost amânate sau chiar anulate concerte, spectacole, festivaluri și expoziții. Unele au fost adaptate și au putut fi văzute doar online.

Creatorii din toate domeniile au fost direct afectați. Bugetele alocate evenimentelor culturale au fost redirecționate sau sistate, iar expozițiile care totuși au fost organizate s-au făcut cu mari eforturi, care nu au fost pe deplin răsplătite. Și artiștii au făcut cu greu față perioadei pandemiei, încercând să găsească soluții de avarie.

În acest interval, când am avut ocazia, am văzut o parte din expozițiile de artă contemporană, care s-au desfășurat în galerii și muzee, cu respectarea normelor de distanțare impuse. Vă propun o retrospectivă a ceea ce am văzut din iunie până în decembrie.

„GLETIERRA” – Aurel Tar – sediul ICR
Expoziția personală de pictură a artistului Aurel Tar a fost găzduită în Sala Mare a Institutului Cultural Român din București, în perioada 2 – 15 iunie. O parte din lucrările prezentate aici au fost expuse ulterior și la Cluj-Napoca în luna octombrie. Sursa de inspirație pentru aceste lucrări de pictură a fost o călătorie în Chile, pe care autorul a făcut-o în 2018.

Florile Regelui – Murivale – Căminul Artei
Artistul Vasile Mureșan-Murivale a expus o serie amplă de picturi dedicate memoriei Regelui Mihai I. Expoziția a avut loc la Galeria Căminul Artei – Centrul Artelor Vizuale din București în perioada 15 iunie 2 iulie.

PE-TRECERE PENTRU MINE – Maia Ștefania Oprea – Galeria AnnArt
Expoziția curatoriată de Ana Daniela Sultana-Cipariu aduce împreună lucrări de pictură pe pânză, tehnică mixtă și instalație-obiect, inspirate în mare măsură de un nou stil de viață dobândite de artista Maia Ștefana Oprea, odată cu stabilirea reședinței sale permanente în mediul rural. Expoziția a putut fi vizitată în perioada 8 iulie-31 august la Galeria AnnArt din București.

TOGETHER – expoziția de ceramică – galeria Galateea
Ariștii ceramiști care au participat la expoziția „TOGETHER” sunt: Christa Zeitlhofer (Austria), Andreea Badragan, Cristina Bolborea, Mana Bucur, Gherghina Costea, Maria Cioată, Gheorghe Crăciun, Judit Crăciun, Gloria Gratti, Ovidiu Ionescu, Lucia Maftei, Nicolae Moldovan, Cara Olteanu, David Olteanu, David Leonid Olteanu, Titus, Răzvan Popa, Ilie Rusu, Marius Stanciu, Iulian Vîrtopeanu, Gavril Zmicală. Expoziția a fost curatoriată de Mónika Pădureț, coordonată de Cristina Popescu Russu și Gherghina Costea. S-a desfășurat la Galateea, galerie dedicată exclusiv ceramicii, în perioada 15 iulie – 12 august 2020.

„PIATRĂ ŞI LUMINĂ” – Vasile Gorduz și Paul Gherasim – Galeria Romană
Lucrările de sculptură sunt ale lui Vasile Gorduz și fac parte din colecția familiei Gorduz, iar lucrările de acuarelă ale lui Paul Gherasim sunt în mare parte din colecția Emil Ene, dar și din alte colecții private. Lucrările de ceramică sunt ale Silviei Radu, artistă invitată. Expoziția „PIATRĂ ŞI LUMINĂ” a fost realizată la inițiativa lui Emil Ene și a fost găzduită de Galeria Romană, în perioada 29 iunie – 31 iulie. La vernisaj, în deschidere a vorbit Sever Voinescu, redactor şef la revista Dilema Veche.

Expoziție retrospectivă Horea Cucerzan – Galeria Simeza
Artistul Horea Cucerzan a prezentat o serie amplă de lucrări de pictură, desen, grafică și sculptură într-o expoziție retrospectivă selectivă, cu ocazia aniversării a 82 de ani. Au fost expuse lucrări diverse, cu teme religioase, portret, nud, compoziții, citadine, unele din anii ’60, din perioada studenției, până la cele mai recente din 2019, dintr-o serie cu preocupări tematice precum civilizații sau inspirate din arta rupestră. Expoziția a putut fi vizitată în perioada 17-30 iulie la Galeria Simeza, din București.

Expoziția „de la grădină la iconostas” – Horia Bernea – MȚR
Expoziția a fost organizată de Asociația Eleon din Alba Iulia, cu sprijinul Muzeului Național al Țăranului Român și în parteneriat cu Muzeul Național de Artă Contemporană al României. Majoritatea lucrărilor au fost puse la dispoziție prin bunăvoința colecționarilor dr. Sorin Costina, Daniel și Roxana Ghiuruțan și Doina și Constantin Xifta. Expoziția de pictură comemorează 20 de ani de la moartea artistului Horia Bernea. A fost deschisă la Muzeul Național al Țăranului Român 12 august – 15 septembrie.

Expoziția „Corneliu Baba și elevii săi” la MAMCO Pavel Șușară
Lucrările din expoziție aparțin lui Corneliu Baba și unora dintre cei mai reprezentativi dintre elevii săi: Constantin Baciu, Ștefan Câlția, Constantin Cerăceanu, Mihai Cismaru, Florin Ciubotaru, Vadim Crețu, Dorin Coltofeanu, Dan Constantinescu Cocoru, Lucian Cornescu, Eugen Craciun, Zamfir Dumitrescu, Aneta Drăgușanu, Semproniu Iclozan, Sorin Ilfoveanu, Liviu Lăzărescu, Gabriela Manole Adoc, Marinela Mantescu, Ionel Munteanu, Virgiliu Parghel, Gheorghe Petrov, Ionel Popovici, Nicolăiță Secrieriu, Vladimir Zamfirescu, precum și a unor elevi ai elevilor. Expoziția a putut și vizitată în perioada 28 iulie – 28 august 2020 la Muzeul de Artă Modernă și Contemporană Pavel Șușară.

„Viețile romilor contează” – Eugen Raportoru – Căminul Artei
„Viețile romilor contează” – expoziția personală a artistului Eugen Raportoru include o serie de picturi, ulei pe pânză dar și o instalație cu mobilier, haine, fotografii, obiecte și accesorii de uz casnic, care recreează atmosfera tipică din casa unde a trăit acesta. Expoziția a fost deschisă la Galeria Căminul Artei în perioada 3 – 14 august, ulterior fiind itinerată la Slobozia și Bistrița. Evenimentul este organizat de Uniunea Artiștilor Plastici din România și de Institutul Cultural Român.

„De ce ne rabdă Pământul?” – Dan Vezentan – Muzeul Antipa
„De ce ne rabdă Pământul?” Artist: Dan Vezentan, curator: Teodor Frolu. Expoziția a propus vizitatorilor Muzeului Național de Istoria Naturală Grigore Antipa o întâlnire surprinzătoare cu ideile unor români de geniu, care și-au lăsat amprenta în știința, economia și arta universală: Grigore Antipa, Constantin Brâncuși și Nicolae Georgescu-Roegen. Expoziția recuperează, în mod inedit, concepte și viziuni originale dezvoltate de cei trei, a căror intuiție în ceea ce privește dezvoltarea durabilă îi plasează (chiar și) astăzi în avangardă. Expoziția a fost deschisă în perioada 6 august – 30 septembrie la Muzeul Național de Istoria Naturală Grigore Antipa din București.

„Femeile se află la conducerea lumii mele„. „Woman Unchained„ – Irina Greciuhina – Arbor.art.room
Irina Greciuhina este o artistă din Republica Moldova, născută în 1982 și stabilită în Chișinău. Este preocupată de „studiul arhetipurilor feminine„, de femeie ca „fenomen unic, divin și natural în egală măsură„. A expus anterior la Veneția, iar prima ei expoziție personală în România a avut loc în lunile septembrie și octombrie, în spațiul expozițional Arbor.art.room din București.

FORESEEING THE PRESENT – expoziție de grup – Galeria Estopia
Galeria de artă Estopia, coordonată de Irina Ungureanu, a expus o selecție de picturi făcute în prima jumătate a anului, în perioada pandemiei, de către tineri artiști din portofoliul galeriei: Marina Aristotel, Andrada Feșnic, Juhos Sándor, Sergiu Laslo, Madár Réka, Andrea Tivadar și Edith Torony. Expoziția a fost deschisă publicului în perioada 17 septembrie – 18 octombrie, la Galeria Estopia din București.

SEMNE – Ioan Nemțoi – MNLR
SEMNE – este o nouă expoziție a artistul Ioan Nemțoi, cunoscut pentru sculpturile sale modelate în sticlă incandescentă, care au o cromatică elaborată, originală. Această serie de structuri modelate în sticlă, luminate în așa mod încât umbrele lor continuă complexitatea compoziției, au fost expuse la Muzeul Național al Literaturii Române, la sediul din Calea Griviței, în perioada 10 în 30 septembrie 2020.
„Sunt îndrăgostit de sticlă, această substanță cu totul fascinantă care oscilează între fragilitate și rezistență în timp, între lichid și starea solidă. Începând cu versatilitatea sa, chestiunea în sine poate fi un pretext pentru dezbateri interminabile. Ca artist, îl folosesc pentru a mă exprima.” (Ioan Nemțoi)

Sensul Sculpturii – Kunsthalle Bega – Timișoara
„SENSUL SCULPTURII este o expoziție despre sculptura contemporană din România, care construiește, reconstruiește și deconstruiește câteva dintre miturile sculpturii”. Curator Liviana Dan, un proiect al Fundației Calina.

În fostul spațiu industrial al unei fabrici convertică în spațiu de artă contemporană – Kunsthalle Bega, au fost selecționați să expună următorii artiști: Apor – Nimbert Ambrus, Rudolf Bone, Norbert Costin, Teodor Graur, Roxana Ionescu, Adi Matei, Alex Mirutziu, Vlad Nancă, Mihai Olos, Alexandra Pirici, Bogdan Rața, Cristian Răduță, Mircea Spătaru, Patricia Teodorescu, Napoleon Tiron, Casandra Vidrighin. Expoziția este deschisă în intervalul 25 septembrie 2020 – 24 ianuarie 2021.

DIPTYCH – CLAROBSCUR – Petru Lucaci – Galeria LEILEI
Expoziția „Diptic – Clarobscur” înglobează o serie nouă de lucrări de pictură și sculptură (lucrări 3D) ale artistului Petru Lucaci. Acestea au putut fi văzute în spațiul noii galerii LEILEI din București, în perioada 8 octombrie – 8 noiembrie. „Miza acestui proiect este să recupereze şi să confrunte paleta de semnificaţii atribuite clarobscurului ca experienţă vizuală cu ceea ce se întâmplă în străfundurile conştiinţei noastre umane, noi fiind văzuți ca actori în spaţiul social. Un jurnal în care sunt marcate, cu alb şi negru, lumina şi întunericul, speranţa şi deznădejdea, zona iradiantă a fiinţei noastre, angoasele şi tenebrele ei…” spunea Petru Lucaci.

„Great Artists of the World. Colecția George Șerban” – Muzeul de Artă Brașov
Muzeul de Artă Brașov a organizat în perioada 9 octombrie – 6 decembrie 2020 expoziția eveniment în care au putut fi admirate capodopere de artă grafică ale unor mari maeștri ai artei europene ai secolelor XIX-XX precum Picasso, Matisse, Dali, Toulouse-Latrec, Renoir etc. din colecția Avocat George Șerban din București. Curatorul expoziției a fost dr. Alexandru Constantin Chituță, de la Muzeul Național Brukenthal.

Tabăra internațonală de Scultură – Ploiești
Cea de-a treia ediție a Taberei Internaționale de Sculptură Monumentală s-a desfășurat în perioada 1-31 octombrie 2020, în Parcul Municipal Vest din Ploiești. La ediția din acest an au participat sculptorii: Ana Maria Negară, Dinu Câmpeanu, Alfred Dumitriu, Nicolae Ovidiu Popa, Florin Strejac, Ioan Pop Vereta și Maxim Dumitraș (coordonator artistic). Sculpturile sunt expuse permanent în parc, intrând în patrimoniul orașului Ploiești. Această tabără este parte a proiectului Muzeul de sculptură în aer liber Ploiești, inițiat de asociația culturală 24.PH.arte.

„Niciodată nu va fi ultima dată”- Gabriela Culic – Elite Art
„Niciodată nu va fi ultima dată” este cea mai recentă expoziție a artistei Gabriela Culic, în care prezintă serira de picturi în care personajul principal este lupul.

„Titlul expoziției are straturi multiple. Gândul te poate duce și la timpuri vechi, la tărâmuri cu oameni curajoși, care spuneau că Zalmoxis nu le dă o singură viață, ci mai multe vieţi de trăit, pentru cunoaştere. Omul ştia că în el e cuprins Totul. Dar ca să îl poată parcurge şi înţelege trebuia să treacă dintr-un loc în altul, dintr-un timp în altul. În lupte, locuitorii ţinutului erau neînfricaţi, priveau moartea cu zâmbetul în ochi, având credinţa că sfârşitul nu-i aici. Stindardul care îi însufleţea era lupul, ei se scăldau în spiritul lui” spune Gabriela Culic. Expoziția a putut fi vizitată ăn perioada 10 noiembrie- 4 decembrie 2020, la Elite Art Gallery din București.

„Expoziția aniversară 100 de ani de la naștere” – Valentina Rusu Ciobanu – Muzeul Municipiului București, Palatul Suțu
Expoziția aniversară este dedicată Valentinei Rusi Ciobanu, probabil cea mai importante pictoriță din Basarabia care, pe data de 28 octombrie, a împlinit 100 de ani. Este prima mare expoziție personală a Valentinei Rusu Ciobanu în România.
„Ce ne rămânea de făcut nouă, celor „înarmați” cu pensule? Am fost nevoiți să acționăm, pentru a păstra acea picătură de viață în artă, fără de care ne-am fi stins. Ne-am refugiat în ateliere dar nu ne-am izolat de societatea turbulentă; astfel ne-am păstrat o celulă vie, din care să se poată dezvolta un organism sănătos în vremuri mai prielnice” spunea Valentina Rusu.
Cele 65 de tablouri au fost expuse la Muzeul Municipiului București, la Palatul Suțu din 5 în 29 noiembrie 2020.

Salonul Național de Artă Contemporană – SNAC 2020
Expozițiile Pictură / Sculptură și Arte Decorative au avut loc la Combinatul Fondului Plastic din București. Acestea fac parte din cadrul Salonului Național de Artă Contemporană – SNAC 2020, organizat de Uniunea Artiștilor Plastici din România cu sprijinul Ministerului Culturii. La ediția din acest an au participat în jur de 400 de artiști din țară.
Expozițiile au putut fi văzute în perioada 30 noiembrie – 6 decembrie 2020.
La galeria SENAT au fost curatori: Elena Scutaru, Beti Vervega și Laurențiu Mogoșanu. La UNA Galeria curatori au fost Dorina Horatau, Ovidiu Ionescu și Ioana Stelea, iar la Spatiul ArtSafe curatori Dorina Horatau, Ovidiu Ionescu. În cadrul salonului au put fi văzute cele mai noi creații contemporane ale artiștilor români, membrii ai UAP.

The Open Art © 2020. All Rights Reserved